După ce
, șeful Salvamont Argeș avertizează că astfel de tragedii sunt urmarea directă a comportamentului iresponsabil al oamenilor. În direct la Digi24, Ion Sănduloiu a explicat că atunci când animalele sălbatice sunt hrănite de turiști, acestea sunt „condamnate la moarte”, pentru că se apropie tot mai mult de drumuri și zone locuite, se obișnuiesc cu prezența oamenilor și devin tot mai agresive.
Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, avertizează că interacțiunile necontrolate ale turiștilor cu animalele sălbatice, în special oferirea de hrană urșilor, duc inevitabil la tragedii.
„În momentul în care cineva oferă mâncare unui urs, ursul e condamnat la moarte. Și condamnarea la moarte a ursului poate să survină ca urmare a unui incident de genul ăsta. Adică, ori e un atac fatal, ori un atac unde distruge o mână … au tot fost în ultima perioadă”, a spus Sănduloiu, în direct la Digi24.
Acesta a explicat că, odată hrănit, animalul se obișnuiește cu prezența omului, își pierde instinctul de fugă și devine periculos.
„Se va antropiza. Adică nu va mai avea frică de om. În momentul în care au oprit și au aruncat mâncarea unui animal sălbatic, ăla e condamnat la moarte pentru că va sta pe marginea drumului și va prinde din ce în ce mai mult curaj”, a adăugat el.
În cazul motociclistului, ursoaica a fost „atât de furioasă” încât l-a târât într-o râpă abruptă, până la câțiva metri de luciul apei.
„Cei care cunosc zona știu că sunt spre 80 de metri diferență de nivel, foarte abrupt. A fost atât de furioasă, încât l-a târât până la 10-15 metri de luciul apei”, a explicat șeful Salvamont Argeș.
Recuperarea trupului a fost una dificilă, dar s-a reușit cu sprijinul unei ambarcațiuni.
„În loc să-l urcăm, cum ar spune procedurile, a fost mai simplu pentru că au venit cu un vaporaș dedesubt, pe luciul apei, și doar l-am coborât până la vaporaș, apoi a fost urcat pe scările de la debarcader”, a adăugat el.
Ion Sănduloiu a mai amintit cazul unei femei de cetățenie spaniolă care a fost atacată în trecut de un urs. „Avem informații proaspete că doamna (…) a decedat acum vreo lună.”
„Nu trebuie să oprească nimeni la urși, să nu-i bage în seamă. În felul ăsta, ei se vor retrage în pădure. Atunci când am început să merg pe munte acum zeci de ani, (…) ursul fugea de om”, a subliniat șeful Salvamont Argeș.
Editor :