Publicat la 3 ianuarie 2024, 22:22
Sursa foto: Alex Găvan-Facebook
Descoperire extrem de importantă a fost făcută în râul Vâlsan din județul Argeș. O echipă de cercetători au numărat 56 de aspreți în apele în care peștele, unic în lume, a supraviețuit milioane de ani.
Descoperire extrem de importantă a fost făcută în râul Vâlsan din județul
. Denumit și „fosila vie” aspretele este pe cale de dispariție. Fundația alpinistului
face eforturi să protejeze specia. La doar două ore de Capitală se găsește o zonă protejată, unde se află aspretele, un peşte unic în lume. Specia este puțin cunoscută în afara cercurilor științifice și ale localnicilor.
Descoperire istorică în zona protejată din România
La 165 kilometri de București și 55 kilometri de
este o comoară naturală. Se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare, are un ecosistem complex, cu faună și floră deosebite, de care cu greu îți vine să te desparți.
sunt comunele Arefu, Brădetu, Mușătești și Nucșoara, iar de-a lungul timpului a atras atenția nu doar prin aspectul frumos, ci și prin specia pe care o adăpostește, aspretele.
Descoperire extrem de importantă a fost făcută în râul Vâlsan. Sursa foto:
Aspretele este vechi de milioane de ani și în mod cert este unul dintre cei mai rari pești din Europa și restul continentelor. A fost observat pentru prima oară în anul 1956. În octombrie 2022 o echipă de cercetători a dat peste 58 de exemplare de astfel de viețuitoare subacvatice. Acest lucru înseamnă că aspretele continuă să se înmulțească.
Aspretele este cel mai rar pește din Europa și, posibil, chiar din lume
A fost recunoscut de către Comisia Europeană ca specie de interes comunitar. În același timp, este prezent pe lista Convenției de la Berna a Faunei Sălbatice și a Habitatelor Naturale a speciilor periclitate ce au strictă nevoie de protecție. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a catalogat-o drept fiind în pericol critic de dispariție (CR).
Descoperire. Sursa foto: Alex Găvan
De altfel, cu toate că au fost descoperite 58 de exemplare de către cercetători, iar ultimele estimări oficiale ale Ministerului Mediului numără între 10 și 15 exemplare, se crede că ar putea fi, de fapt, sute de aspreți în Valea Vâlsanului din Argeș.
Descoperire făcută de Alex Găvan
Pentru salvarea aspretelui, s-a inițiat anul trecut, în toamnă, Planul Național de Acțiune al Speciei. Din acest proiect face parte și crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul râului Vâlsan, la Galeșu, în Argeș, care este baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate.
În iulie 2019, Alex Găvan a făcut cunoștință lumii întregi cu aspretele, de pe vârful Gasherbrum 2, de la 8035 metri altitudine, din Himalaya, a șaptea lui ascensiune pe un munte de peste 8000 de metri realizată fără oxigen suplimentar, atunci când a afișat o fotografie peștele din râul copilăriei lui. Din dorința de a salva această specie de la dispariție. Alex Găvan a înființat fundația ce-i poartă
Revista presei
Sursa: https://evz.ro/descoperire-istorica-romania-peste-unic-lume-supravietuit-milioanw-ani.html