11.2 C
Arges
16 septembrie, 2024

A fost scoasă la vânzare casa memorială din Arefu care a aparținut lui George Stephănescu, părintele Operei Române. Are și pianul adus cu un car tras de boi – FOTO

27.08.2024 13:36

27.08.2024 13:33

foto Google recenzii

O proprietate impresionantă din România, cu o istorie bogată și un potențial turistic imens, a fost scoasă la vânzare.

Este vorba despre ”Conacul George Stephănescu, din localitatea Arefu, județul Argeș, un loc încărcat de istorie și valoare”. Proprietatea are un blog dedicat, dar și recenzii pe Google, care se ridică la 4,9 stele. Există și pe Booking, cu un scor de 9,3.

Iată detaliile anunțului de vânzare:

”Detaliile tehnice ale imobilului desfășurat pe parter și mansardă: la parter sunt 5 camere, terasă, o sală , 2 băi, 1 toaletă, 1 bucătărie și o cămară. La mansardă este o cameră cu acces la terasă în suprafață de 337 mp construită ,cu 10.000 mp teren, deschidere la stradă 40.82m.

Conacul se predă cu toate bunurile originale a acestuia de când s-a construit conacul.

Casa memorială din Arefu a aparținut lui George Stephănescu, părintele Operei Române. Conacul este amplasat în comuna Căpățânenii Ungureni, cu acces direct din DN 7C Transfăgărășan, pe segmentul cuprins între Curtea de Argeș și Lacul Vidraru, la cca 23 km de Curtea de Argeș, 8 km față de Barajul Vidraru și 3 km față de Cetatea Poienari.

În jurul casei este amenajat un parc dendrologic străjuit de statuia marelui George Stephănescu.

foto anunț vânzare

Casa a fost construită în anul 1873, în stilul arhitecturii locale tradiționale, în colaborare cu constructori italieni. Casa a fost ridicată folosind materiale disponibile în vecinatatea construcției, materiale tradiționale, precum piatră de munte, lemnul de esență tare sau cărămida arsă.

Imobilul a fost restaurat și renovat integral între anii 2017-2021 de către V. Stephănescu, fiul lui George Stephănescu, fiind în acest moment complet mobilat și utilat, cu bucătăria echipată complet.

Locația este un alt atu al proprietății, Transfăgărășanul fiind una dintre cele mai spectaculoase șosele de munte, care face legătura între Muntenia și Transilvania.

Valoarea culturală a casei este incontestabilă, George Stephănescu fiind o figură marcantă a culturii românești din perioada anilor 1870 – 1900.

George Stephănescu a fost fondatorul reprezentațiilor de Operă în limba română, înființând 3 societăți lirice premergătoare Operei Române. A urmat cursurile Conservatorului din București și ale celui din Paris. În anul 1885 a creat prima trupă de operă formată exclusiv din artiști români, în zilele noastre existând un bust al său în fața Operei Naționale din București, în semn de recunoștință pentru contribuția sa în cultura română.

Activitatea muzicală a lui George Stephănescu este strâns legată de căminul din Căpătânenii Pământeni, Arefu. Promotor al creației populare în cultura muzicală din țara noastră, George Stephănescu a compus aici minunate lucrări inspirate de folclorul local.

Casa din Arefu a fost vizitată când Georghe Stephănescu era în viață, de către o serie de personalități ale vremurilor: I.L Caragiale, care a scris aici nuvela Napasta, insipirat de o poveste dintr-un sat învecinat, Vasile Alecsandri, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Haricleea Darclee, Alex. Davila, Constantin Nottara, Gheorghe Petrașcu și alții.

În casa memorială sunt expuse în prezent obiecte și documente care au aparținut compozitorului. Tot acolo se află și pianul la care acesta o acompania pe Hariclea Darclee. El a fost cel care a lansat-o pe celebra Haricleea Darclee, supranumită Privighetoarea Carpaților și pe Rodica Nistorescu, prima cântăreață care a cântat la Scala din Milano.

Călătoria pianului din casă a început la Viena și a continuat în țară, de la Dunăre până la conacul din Arefu, fiind adus cu ajutorul unui car tras cu boi. S-au păstrat mobilele originale care au fost restaurate.

Preț 700.000 euro negociabil” arată

27 aug 2024, 14:16

Sursa: https://www.dcnews.ro/a-fost-scoasa-la-vanzare-casa-memoriala-din-arefu-care-a-apartinut-lui-george-stephanescu-parintele-operei-romane-are-si-pianul-adus-de-un-car-cu-boi-foto_969709.html

Ultimă oră

Același autor