25.8 C
Arges
16 iulie, 2024

Alina Gorghiu anunţă că proiectul de lege Registrul traficanţilor de droguri va fi depus săptămâna viitoare în Parlament: În sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate, mare parte din ei pe traficul de droguri

astăzi, 13:21

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat vineri că proiectul de lege intitulat ”Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus săptămâna viitoare în Parlament şi va funcţiona pe modelul registrului agresorilor sexuali. Ea a arătat că în sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate, mare parte din ei pe traficul de droguri şi a precizat că datele din acest Registru nu sunt publice, însă le vor folosi în combaterea recidivei.

Alina Gorghiu a anunţat într-o conferinţă de presă la PNL Argeş că proiectul de lege intitulat ”Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus curând în Parlament, cel mai probabil luni, de către grupurile parlamentare ale PNL din cele două Camere.

Ea a precizat că va funcţiona pe modelul registrului agresorilor sexuali şi scopul acestui registru al traficanţilor de droguri este unul preventiv.

”Datele din acest Registru nu sunt publice, însă ne vor folosi în combaterea recidivei. Traficanţii care vor fi înregistraţi în acest registru vor fi obligaţi să ofere singuri informaţii despre persoanele cu care intră în contact şi locurile în care merg”, a spus ministrul Justiţiei.

Ea a precizat că în sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate pe tematica droguri, mare parte din ei pe traficul de droguri.

”Din păcate, 65% – 66% sunt recidivişti. De aceea se justifică această iniţiativă legislativă”, a precizat Alina Gorghiu.

Ministrul a arătat că în registru vor fi introduşi cei care au făcut trafic de droguri de mare risc şi de risc, atât în ţară cât şi internaţional, adică toţi cei care importă şi exportă droguri. În plus, în registru vor fi incluşi şi cei care îşi pun la dispoziţie locuinţa, localul, pentru consum de droguri, cei care eliberează droguri de mare risc, ştiind că reţeta este falsă sau cei care administrează droguri de mare risc, în afara condiţiilor legale, precum şi cei care efectuează operaţiuni cu substanţe psiho-active.

Alina Gorghiu a mai spus că introducerea în acest registru vine cu câteva obligaţii ale persoanei, să se prezinte peridic la Poliţie, la maximum 3 luni şi să comunice informaţii legate de activitatea pe care o desfăşoară, mijloacele de existenţă, persoanele cu care locuieşe, locurile pe care le frecventează, dacă părăseşte localitatea pe o perioadă mai mare şi dacă îşi schimbă domiciliul.

Registrul va fi organizat conform iniţiativei legislative de către Ministerul de Interne şi se va ţine la unităţile de poliţie din structurile specializate.

Sursa: https://www.news.ro/stirile-zilei/alina-gorghiu-anunta-proiectul-lege-registrul-traficantilor-droguri-depus-saptamana-viitoare-parlament-sistemul-penitenciar-afla-1-100-persoane-condamnate-mare-parte-traficul-droguri-1922402122002023091321323493

Ultimă oră

Același autor