12 mar 2023
Poliţiştii din Argeş cercetează un bărbat de 42 de ani care a rănit cu maşina o persoană care se deplasa pe carosabil, pe lângă bicicletă, şi nu a oprit. Şoferul a fost identificat după câteva zile.
”În ziua de 08 martie, poliţiştii Serviciului Rutier Argeş au fost sesizaţi de cadrele medicale ale Spitalului Jideţean de Urgenţă Piteşti cu privire la faptul că o femeie de 29 de ani s-a prezentat la sediul Unităţii de Primiri Urgenţe, pentru îngrijiri medicale, susţinând că ar fi suferit leziuni în urma unui accident. Ca urmare a faptului că evenimentul rutier nu a fost anunţat organelor de poliţie la momentul la care a avut loc, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, conform art. 196 şi 338 din Codul Penal”, a transmis, duminică, IPJ Argeş.
Sursa citată a precizat că, din verificările efectuate de poliţiştii Serviciului Rutier Argeş, s-a stabilit că evenimentul rutier a avut loc în 08 martie, în jurul orei 06:00.
”O femeie de 29 de ani, din Lunca Corbului, s-ar fi deplasat pe DN 65, pe raza localităţii de domiciliu, pe partea carosabilă, pe lângă bicicletă, din direcţia Piteşti spre Slatina, împrejurare în care ar fi fost acroşată şi accidentată uşor de un autocamion, de culoare albă, despre care persoana vătămată nu a reţinut marca sau numărul de înmatriculare, iar cănducătorul auto şi-a continuat deplasarea”, a mai precizat sursa citată.
În urma verificărilor, în ziua de 11 martie, poliţiştii rutieri au identificat autovehiculul implicat, şi pe conducătorul auto, bărbat de 42 de ani, din Câmpulung.
”Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul rutier a avut loc şi luarea măsurilor legale care se impun”, a mai transmis IPJ Argeş.
Poliţiştii precizează ce prevede legislaţia în cazul persoanelor implicate în accidente rutiere.
1. Dacă evenimentul s-a soldat cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a Poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea Poliţiei care cercetează accidentul.
2. Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
3. Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi de a încheia un constat amiabil (posibil doar dacă în eveniment sunt implicate numai două autovehicule), alternativ cu a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, la unitatea de Poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.