38.6 C
Arges
16 iulie, 2024

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 13 septembrie 2023

13 sep 2023, 08:08

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 13 septembrie 2023. Pe data de 13 septembrie, este prăznuit Sfântul Ioan de la Prislop.

Sfântul Ioan de la Prislop, originar din Silvasul de Sus, a trăit la începutul secolului al XVI-lea, nevoindu-se într-o peşteră din apropierea Manăstirii Prislop. Această mică peşteră a fost săpata de către sfânt, în mâlul stâncos şi adânc al pârâului Silvut, fiind cunoscută cu numele de „chilia” sau „casa sfântului”. În aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan mulţi ani, luptându-se cu bărbăţie cu ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce îşi sapă cu dalta o fereastră în peretele chiliei. Un vânător l-a împuşcat crezând că este un animal sălbatic.

Sfintele sale moaşte s-au păstrat multă vreme în peştera de la Prislop, unde veneau credincioşii din împrejurimi şi se închinau. În prezent nu se cunoaşte unde se află moaştele sale. Părintele Ioanichie Bălan în „Patericul romanesc”, susţine că este probabil că moaştele sfântului să fi fost duse la Tismana, la Bistriţa Olteana, la Curtea de Argeş sau Cozia, care au fost dintotdeauna atât de legate de credincioşii şi manăstirile Transilvaniei.

Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Romana în anul 1992.

Rugăciunea de dimineață scrisă de Părintele Arsenie Boca

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine. Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haina, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin”.

13 sep 2023, 14:11

Sursa: https://www.dcnews.ro/calendar-crestin-ortodox-sarbatoare-13-septembrie-2023_930085.html

Ultimă oră

Același autor