6.7 C
Arges
2 aprilie, 2025

Cutremurător: pești înecați cu fecale, în Jiu. Se caută cu drone vidanjele care descarcă dejecții în râu

Peștii morți din județul Dolj au alertat autoritățile. Apele Române vânează cu drone poluatorul

Autoritatea Națională Apele Române a început o anchetă, după ce s-au descoperit pești morți pe cursul Râului Jiu, săptămâna trecută. Inițial, s-a lansat ipoteza că apa ar fi fost contaminată de deșeurile aruncate în râu, pentru că malurile sunt pline de gunoaie. Dar specialiștii ANAR au declarat că poluarea care omoară peștii nu poate proveni de la aceste deșeuri, pentru că la analiza apei s-a descoperit o cantitate foarte mare de azotat de amoniu care ar putea proveni de la deversarea ilegală a

lor. Echipele de cercetare ale Autorității au verificat deja regiunea în care s-au descoperit problemele și se monitorizează cu drone o suprafață extinsă, pentru a se găsi sursa poluării. Fenomenul a fost descoperit pe în zona Podari-Malu Mare, din județul Dolj.

În România sunt din ce în ce mai multe gunoaie aruncate pe cursurile râurilor sau în lacuri. La sfârșitul săptămânii trecute, când au fost descoperiți pești morți în Râul Jiu, s-a presupus că poluarea ar fi fost provocată de cantitatea mare de deșeuri care a ajuns în apă, dar situația este mult mai gravă. Din rezultatele primelor cercetări reiese că ar fi vorba despre vidanje golite în apa râului.

„Analizele efectuate pe râul Jiu, în zona unde au fost găsiți pești morți, indică o creștere a azotatului de amoniu și o scădere semnificativă a oxigenului dizolvat, ceea ce semnalează o deteriorare a calității apei”, a anunțat ANAR. Este vorba despre indicatorul N-NH4, grupa de nutrienți, ceea ce a confirmat bănuiala celor care fac acum ancheta în teritoriu că poluarea Jiului care a provocat moartea peștilor e cauzată de evacuarea în râu a unor ape uzate menajere neepurate.

Din cauza poluării a scăzut cantitatea de oxigen din apa râului, iar astfel s-ar putea explica moartea peștilor. Directorul Apele Române Jiu, ing. Daniel Naicu, a dispus câteva măsuri pentru perioada următoare. Specialiștii din cadrul Laboratorului de Calitate a Apei, acreditat RENAR, al Apelor Române Jiu – vor preleva, din nou, probe de apă, din trei puncte diferite – de la evacuarea unui canal colector, de la mijlocul distanței sectorului și din punctul unde au fost găsiți peștii morți. În perioada următoare, se vor preleva probe din sectorul Podari-Malu Mare la începutul fiecărei luni.

Vidanjele se golesc în râu

Din primele cercetări reiese că proveniența acestor ape uzate ar fi de la deversarea ilegală a unor vidanje și de deșeuri aruncate în râu într-o zonă folosită de pescari. Nu s-a identificat nicio posibilă fabrică pe cursul râului, de la care ar putea proveni ape uzate poluante.

Reprezentanții ANAR spun că zona este intens monitorizată, de la Malu Mare în amonte, pentru a putea fi prinși în flagrant cei care produc poluarea.

Cu această ocazie, Apele Române au început și curățenia pe Râul Jiu, nu doar monitorizarea. „Colegii noștri de la Apele Române Jiu au dispus măsuri de monitorizare și prelevare periodică a probelor, precum și acțiuni de igienizare a malurilor. Măsura de curățare a malurilor a fost dispusă de specialiști în scop preventiv având în vedere faptul că, în timpul controlului, au depistat și depozite necontrolate de deșeuri”, au declarat reprezentanții ANAR.

Fenomen național greu de oprit

Deși este interzis prin lege să fie deversate în râuri dejecțiile din vidanje, se descoperă destul de des astfel de practici. Tot pe Râul Jiu, a fost descoperită în zona județului Gorj o astfel de problemă, în anul 2018, când cineva l-a filmat pe unul dintre cei care goleau vidanjele în râu.

Deversarea a fost filmată de un cetăţean din Târgu Jiu, în curtea societăţii Aparegio, care se ocupă de alimentarea cu apă şi canalizarea în reşedinţa judeţului Gorj, dar şi în alte localităţi din Gorj. O vidanjă deversa dejecţiile într-un canal care trece prin curtea unităţii şi care se varsă în Râul Jiu. Aceea a fost o situație fericită, pentru că a reușit cineva să filmeze, deși şoferul vidanjei a negat fapta, când a fost întrebat dacă a golit conținutul în canal.

Nu doar pe Jiu sunt astfel de probleme. În anul 2021 a fost un scandal uriaș chiar lângă București, după ce s-a descoperit că apa menajeră neepurată era deversată în Râul Ciorogârla, chiar de S.C. Apă Canal Ilfov S.A. Inspecţia Teritorială a Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu din cadrul Apele Române Argeş-Vedea, a surprins atunci o vidanjă care deversa dejecțiile şi alte cinci care aşteptau să descarce. Apele uzate erau evacuate total neepurate direct în Râul Ciorogârla, prin canalul principal din incinta staţiei de epurare a oraşului.

Râul Jiu a fost poluat și cu praf de cărbune și produs petrolier, în zona termocentralei Rovinari din cadrul Complexul Energetic Oltenia (CEO), în 2023. Atunci s-a luat măsura epurării apei menajere din zona orașului Rovinari care trebuie să fie transportată la Târgu Jiu cu cisternele și tratată în stația de epurare de acolo, pentru ca râul Jiu să nu mai fie poluat.

Problema vidanjelor deversate în râuri e mai greu de rezolvat, pentru că se află despre aceste practici doar dacă sunt prinși în flagrant cei care deversează ilegal apa neepurată. Dacă nu filmează cineva incidentul, este nevoie de o adevărată vânătoare, până când se descoperă sursa deversărilor. O astfel de vânătoare fac acum angajații Apelor Române, în zona poluată recent.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/vidanje-dejectii-rau-jiu-deseuri-poluare-992730.html

Ultimă oră

Același autor