11.2 C
Arges
16 septembrie, 2024

Furtuna a făcut prăpăd în Cluj. O casă a luat foc din cauza trăsnetului, mașini blocate în ”râurile” formate după ploaia torențială

27.08.2024 23:17

27.08.2024 20:33

FOTO: : Pixabay

O casă a luat foc din cauza trăsnetului, zeci de alte case au fost inundate, iar mașini blocate în ”râurile” formate după ploaia torențială de marți după-amiază.

UPDATE: Vremea nefavorabilă, cu descărcări electrice, a făcut pagube și în județul Botoșani, unde o gospodărie a luat foc dn cauza unui incendiu provocat de un trăsnet, a anunțat ISU Botoșani, scrie Agerpres.

Potrivit sursei menționate, s-a aprins inițial un copac, iar focul s-a extins la niște deșeuri vegetale, la o magazie și la un șopron.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, alături de membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hlipiceni.

”Alarma a fost dată chiar de proprietar, care a sunat imediat la 112, după ce un trăsnet a lovit un copac din curte și a aprins deșeurile vegetale, provocând extinderea flăcărilor la o magazie și un șopron. Intervenția a fost deosebit de dificilă, deoarece drumul spre gospodărie era greu accesibil, ceea ce a făcut imposibilă deplasarea autospecialei până la locul intervenției.

În sprijinul lor au venit membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună, care au adus o motopompă și un bazin pentru transportul apei, astfel reușind să limiteze extinderea flăcărilor la casa de locuit și la gospodăria învecinată”, a precizat ISU.

Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore.

UPDATE : Zeci de ieșeni au apelat numărul unic de urgență 112 în timpul unei furtuni violente care a smuls un acoperiș, a rupt crengi și copaci, iar din cauza ploii torențiale au fost inundate mai multe străzi și pasaje din municipiul reședință.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, marți seara au fost primite aproape 50 de apeluri din partea cetățenilor care sesizau faptul că, din cauza furtunii, sunt copaci rupți, mașini avariate, iar ploaia torențială a inundat mai multe zone din oraș.

”În această seară, în contextul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, aferente avertizării de cod galben de vijelii, precipitații cuprinse între 15 – 25 litri pe metrul pătrat, descărcări electrice și grindină, la ISU Iași au fost înregistrate, până în acest moment, 47 de apeluri la numărul unic de urgență 112. Pompierii ieșeni au intervenit la degajarea unui acoperiș prăbușit, evacuarea apei dintr-o locuință, degajare de copaci căzuți pe autoturisme, respectiv pe partea carosabilă”, a transmis ISU Iași, scrie Agerpres.

Știrea inițială

Furtuna a făcut ravagii în județul Cluj, unde a fost emisă mesaj Ro-Alert, fiind semnalate averse torențiale (cu acumulări de apă între 25 și 40 l/mp), frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

”În urma fenomenelor meteorologice de astăzi, forțe de la toate detașamentele ISU Cluj au intervenit în Cluj-Napoca, dar și în comuna Florești. Astfel, pompierii au desfășurat intervenții pentru a evacua apa după cum urmează: 15 subsoluri, 10 locuințe, 3 curți, 3 garaje și o hală a unui operator economic”, ne-a declarat Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Potrivit acestuia, pompierii au ajutat 2 persoane să iasă dintr-un autoturism aflat pe strada Aurel Vlaicu, acesta fiind blocat în apă, sub un pod din cartierul Mărăști, intervenindu-se și pentru degajarea a doi arbori, dintre care unul căzut pe un autoturism pe strada Izlazului, din cartierul Mănăștur.

”În paralel, pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au fost solicitați în localitatea Someșu Rece, la un incendiu care a distrus o locuință de aproximativ 40 mp. La fața locului s-au deplasat echipajele de la Gilău și Florești, iar incendiul a pornit cel mai probabil din cauza trăsnetului. Din fericire, în urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime”, a mai spus reprezentantul ISU Cluj.

Pe rețele sociale au apărut foarte multe imagini cu orașul care s-a transformat după o ploaie de numai câteva zeci de minute într-o veritabilă ”Veneție”, străzi din diferite zone ale orașului arătând că au fost probleme cu traficul, cu mașinii la care apa a depășit nivelul de jos al portierelor, inclusiv circulația tramvaielor fiind afectată de ploaia căzută marți după-amiază.

Această situație apare la fiecare ploaie puternică, fiind episoade de averse care au dus la inundarea apartamentelor de la parter de bloc, chiar și la cele cu subsol înalt.

Atenționare hidrologică până miercuri dimineață

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează, până miercuri dimineața, șapte bazine hidrografice.

Potrivit prognozei de specialitate, în intervalul 27 august, ora 12:00 – 28 august, ora 9:00, se vor semnala viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița-Năsăud), Mureș – bazin amonte S.H. Toplița și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Toplița – amonte S.H. Luduș (județele: Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud), Nera – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Caraș-Severin), Olt – bazin amonte S.H. Micfalău și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Micfalău – amonte de Acumularea Ionești (județele: Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Bistrița (afluent al Siretului) – bazin amonte S.H. Cârlibaba și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Cârlibaba (județele: Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș – bazin amonte S.H. Ghimeș Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Ghimeș Făget (județele: Harghita, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea) și Putna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea).

Hidrologii precizează că atenționarea hidrologică vizează, în principal, râurile mici, fiind posibilă apariția inundațiilor locale, scrie Agerpres.

27 aug 2024, 21:03

Sursa: https://www.dcnews.ro/furtuna-a-facut-prapad-in-cluj-o-casa-a-luat-foc-din-cauza-trasnetului-masini-blocate-in-raurile-formate-dupa-ploaia-torentiala_969751.html

Ultimă oră

Același autor