Sindicatele din învățământ au protestat, ieri, față de măsurile care au fost propuse de unii politicieni și care ar afecta grav activitatea profesorilor. Creșterea normei didactice de predare cu 2 ore ar duce la concedierea a 16.000-18.000 de cadre didactice, spun sindicatele din învățământul preuniversitar, dar nu este singura consecință.
Profesorii ar fi obligați să muncească mai mult, pentru aceiași bani, însă marea problemă, pentru foarte mulți dintre ei, ar fi găsirea unor școli în care să-și ia cele două ore în plus pe săptămână. Dacă profesează în marile orașe, e mai ușor de găsit încă o școală pentru completarea normei didactice, dar dacă sunt în orașele mici și în mediul rural, e aproape imposibil. Sindicatele spun că au discutat cu ministrul Daniel David, iar acesta nu dorește să crească norma profesorilor, însă ideea a pornit de la câțiva politicieni care cred că prin această modificare ar putea scăpa de suplinitorii plătiți cu ora – ceea ce este imposibil, în realitate.
Profesorii au devenit victimele campaniei împotriva bugetarilor, deși școlile din România funcționează de peste 20 de ani cu un deficit între 10.000 și 17.000 de cadre didactice. Suplinitorii sunt angajați la plata cu ora, încasând mai puțini bani decât titularii de catedră care iau salariul pentru norma didactică întreagă. În general, la școlile unde rămâne un număr de ore peste cel maxim al unei norme întregi, fie acele ore sunt predate de profesorul titular care primește bani în plus, la plata cu ora, fie sunt predate de un suplinitor, tot la plata cu ora. Dar sunt și situații în care o școală nu are suficiente clase pentru a crea o normă întreagă pentru un profesor, iar acel cadru didactic trebuie să mai găsească școli la care să-și poată completa norma.
Cele mai multe situații de acest fel sunt în orașele mici și în mediul rural, unde foarte multe cadre didactice sunt obligate uneori să predea la 3 sau 4 unități de învățământ din localități diferite, pentru a avea o normă întreagă. Dacă lor li se mai adaugă 2 ore pe săptămână, e posibil să renunțe la învățământ, pentru că nici măcar nu ar avea unde să găsească o școală sau chiar două, pentru a-și putea completa norma didactică dau, dacă ar găsi, ar putea fi la zeci de kilometri distanță față de celelalte la care deja predă.
Membrii sindicatelor din sistemul preuniversitar și din sistemul universitar – FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater – au protestat, ieri, fără a întrerupe cursurile la școli, licee și facultăți, pentru a atrage atenția asupra pericolului de a se distruge întregul sistem de învățământ prin măsurile de austeritate propuse de politicienii care nu înțeleg realitatea. Protestul nu a fost organizat împotriva ministrului Educației, Daniel David. Acesta a fost de acord în mare măsură, cu sindicaliștii.
Ar trebui să fie în mai multe locuri, în același timp
Creșterea normei didactice de predare, de la 18 ore, la 20 pe săptămână, nu ține de un simplu calcul matematic sau contabil, pentru că profesorii vor fi nevoiți să-și completeze norma la școli diferite, uneori la distanțe foarte mari. Cei care cred că se poate aplica „din pix” o astfel de măsură ca titularii de catedre să preia orele plătite acum suplimentar nici măcar nu au încercat să înțeleagă ce se întâmplă în sistemul de educație. Practic, profesorii ar trebui să se teleporteze sau să fie în mai multe locuri în același timp.
„Nu este intenția ministerului să crească norma didactică de predare. O astfel de măsură ar duce la peste 18.000 de disponibilizări și diminuarea veniturilor, pentru că se va munci mai mult, pentru același salariu. Ideea a plecat din perioada guvernării Ciolacu, deși noi nu avem cea mai mică normă didactică de predare din UE, așa cum a spus consiliera de la care a plecat această inepție. Suntem undeva peste medie. Unii își imaginează că astfel se va elimina plata cu ora în sistemul de învățământ și se va face economie la bugetul statului. Este o gândire contabilă a unora care nu înțeleg cum funcționează sistemul”, a explicat Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, pentru Jurnalul. Acesta mai spune că s-a ajuns la astfel de propuneri absurde, venite din partea unor consilieri și a unor politicieni, pe fondul campaniei de denigrare a tuturor bugetarilor, iar profesorii au devenit victime.
Calculul sindicatelor, care arată că ar dispărea din sistem între 16.000 și 18.000 de cadre didactice, dacă s-ar majora norma cu 2 ore, este tot unul matematic, dar situația este mult mai gravă, în realitate. Simpla creștere a normei didactice nu înseamnă că de la toamnă vor prelua titularii de catedre toate orele care acum sunt la plata cu ora, pentru că acei titulari ar trebui să fie în același timp în mai multe locuri, dar numai după ce și-ar găsi școlile la care să poată face orele suplimentare. Practic, mai ales în orașele mici și în mediul rural, plata cu ora va rămâne, pentru că nu se vor putea preda altfel toate materiile.
Ar trebui angajați mai mulți profesori
Propunerile venite din partea politicienilor care caută metode de reducere a cheltuielilor bugetare se bat cap în cap cu noile modificări ale sistemului de educație care ar trebui să se alinieze la standardele europene. De exemplu, anul trecut s-au mai angajat în sistemul de educație circa 19.000 de persoane de care a fost nevoie pentru a se putea preda noile materii incluse în programa școlară, dar și pentru a se completa posturile de profesori de sprijin și logopezi. Deși România nici măcar nu are suficienți profesori de sprijin, numărul lor s-ar putea diminua, în loc să crească.
Profesorul de sprijin are statut diferit față de cel al celorlalte cadre didactice și lucrează cu elevii care au nevoi speciale, iar până acum aveau norma săptămânală de 16 ore. În legătură cu ei și cu logopezii din școli deja s-a luat decizia să le crească norma la 18 ore, ceea ce va duce, în mod inevitabil, la reducerea numărului de posturi pentru profesorii de sprijin, deși numărul acestora deja este sub standardul prevăzut de legislația din România.
Mai apare o problemă legată de cadrele didactice care predau noile materii, precum Educația antreprenorială și care nu vor putea să-și completeze norma didactică, dacă aceasta crește cu două ore. Sunt deja probleme, inclusiv cu profesorii care se titularizează și își fac o normă întreagă la mai multe unități de învățământ din localități diferite, iar cei mai mulți renunță, pentru că nu pot face față programului de lucru care include naveta de mai multe ori pe zi, la zeci de kilometri distanță. Dacă s-ar mai adăuga 2 ore, ar fi nevoie să găsească încă o școală sau chiar două, iar cei mai mulți ar renunța să mai predea, la începutul viitorului an școlar. Astfel s-ar ajunge la o situație de criză, pentru că nu ar mai avea cine să predea aceste materii.
Cel mai grav va fi afectat mediul rural
Nu este doar o situație a cadrelor didactice care predau materii noi, pentru că în orașele mici și în mediul rural se regăsesc aceste probleme și la alte materii, cum ar fi Chimia, Biologia, Fizica, Psihologia etc. În timp ce politicienii își fac niște calcule matematice sau contabile care nu pot fi aplicate în realitate, directorii de școli și licee se întreabă dacă la toamnă vor mai avea angajați. „Pentru a aduce cadre didactice bine pregătite, care pot face performanță, a trebuit să le caut și să le promit că vor avea inclusiv transportul decontat. Noi toți facem naveta. Dacă acum se pune problema tăierii veniturilor profesorilor, politicienii care ne guvernează ar trebui să meargă pe teren, să vadă cum se desfășoară activitatea în școlile și în liceele din țară. Profesorii trebuie să fie cumva stimulați ca să mai dorească să rămână în învățământ. Dacă se taie sporurile, inclusiv cel de doctorat, dar se și adaugă 2 ore la norma didactică, se taie și banii pentru transport, iar cadrele didactice trebuie să meargă zilnic în mai multe localități, pe banii lor, să-și poată face o normă întreagă, mă tem că vom deschide școlile fără profesori, la toamnă”, spune directoarea unui liceu din județul Argeș.
O altă problemă pe care o generează creșterea cu 2 ore a normei didactice este că fiecare unitate de învățământ ar fi pusă în dificultate pentru a scoate la concurs posturi titularizabile pentru 20 de ore pe săptămână. Din start, mulți profesori se vor titulariza pe catedre incomplete, fiind nevoiți să găsească alte ore pe care să le predea în completare, eventual în alte școli.
Toate aceste probleme pe care le-au expus profesorii și sindicatele, la întâlnirea cu ministrul Educației, care a avut loc luni, cu o zi înainte de protest, arată că nu se pot face calcule matematice sau contabile nici pentru a le da de lucru în plus cadrelor didactice, nici pentru a reduce numărul de ore plătite suplimentar, la plata cu ora, din simplul motiv că profesorii titulari nu se accesează dintr-un sistem electronic, ci sunt oameni care de cele mai multe ori fac naveta între unitățile de învățământ, ca să-și completeze norma didactică.
Există și o veste bună pentru cadrele didactice: Daniel David a fost de acord cu ceea ce au explicat sindicatele. Este posibil ca norma didactică de predare să nu crească și să nu se taie sporul de doctorat, dar încă nu se știe dacă Daniel David va rămâne în continuare ministrul Educației, în viitorul guvern. Dacă nu va rămâne, profesorii vor fi nevoiți să ia de la capăt negocierile, cu un nou ministru.
Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/haos-norma-didactica-invatamant-preuniversitar-1001344.html