14.1 C
Arges
19 septembrie, 2024

Imaginile dezastrului după ce ciclonul Boris a lovit România. Doi oameni au murit în Galați, iar alte zeci sunt evacuați

Ploile abundente care au afectat judeţul Galaţi s-au soldat cu decesul a două persoane. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a

lor. În unele localităţi, apa a depăşit 1,5 metri. Localităţi din judeţul Galaţi se află sub avertizare cod roşu de ploi până la ora 10:00.

Reprezentanţii prefecturii Galaţi au transmis că un bărbat a murit, fiind luat de viitură, iar o femeie a fost găsită moartă în casă.

Raed Arafat: S-a trimis sprijin din alte județe în Galați. Situația e în dinamică

„Situația cea mai serioasă este, în acest moment, în județul Galați, localitatea Pechea. Într-adevăr, în zona respectivă au apărut cele două decese, sunt mobilizați pompierii, cel puțin la nivelul județului e ridicat nivelul de mobilizare la cel mai mare grad – la gradul 4 – iar inspectoratul general a mai mobilizat echipaje și utilaje de la încă șapte județe acolo.

S-a ținut legătura și cu subprefectul și cu inspectorul șef, continuă operațiunile de salvare. Bineînțeles, acum, la lumina zilei e mai ușor de evaluat situația și așteptăm un raport din partea dânșilor să vedem dacă mai e nevoie de ceva sprijin.

În același timp, sunt alertate și echipe aeriene de salvare care se pregătesc în cazul în care vizibilitatea și vremea vor permite să se intervină acolo, să vină în sprijin pe partea de căutare și salvare.

Acest lucru depinde, bineînțeles, de condițiile meteo. Din ce știm, după ora 9, probabil, va fi vizibilitatea mai bună în zonă și vom putea să intervenim în sprijinul pompierilor pe cale aeriană. Cam asta e situația acum.

Evacuarea din zona Pechea, confirmată și de doamna subprefect și de inspectorul șef e în jur la 70-80 de persoane evacuate până acum. Dar situația e în dinamică, poate că numărul a crescut deja și cel mai important e că s-a trimis sprijin și din alte județe, cu bărci și cu tot ce trebuie pentru a interveni”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Viiturile au blocat drumuri

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi informează că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.

În acest moment, următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:

DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu

DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri

DJ 251A între Drăguşeni şi Corod

DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni

DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti

DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri

DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti

DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor

DJ 242B între Băneasa şi Moscu

DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti

DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni

DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni

DJ 251 între Corod şi Valea Mărului

Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.

„Autorităţile locale, împreună cu pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistenţă cetăţenilor afectaţi şi pentru a remedia situaţia în cel mai scurt timp posibil.

Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să evite zonele afectate şi să urmeze indicaţiile autorităţilor pentru siguranţa lor.

Pentru informaţii suplimentare şi actualizări privind starea drumurilor, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească anunţurile oficiale şi să contacteze autorităţile competente”, transmite IPJ Galaţi.

În judeţul Galaţi, în urma cantităţilor mari de precipitaţii căzute, în localităţile Pechea şi Griviţa s-a produs o viitură şi pompierii au intervenit pentru salvarea şi evacuarea a peste 40 persoane din locuinţe, surprinse de volumul mare de apă. Două persoane au fost găsite decedate, în localităţile Pechea şi Drăguşeni

Circulaţia rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil pe 1 drum naţional (DN 7/VL) şi pe 1 drum judeţean (DJ 203C/BZ) şi este blocată pe 1 drum judeţean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil.

În continuare se intervine în localităţi din judeţul Galaţi cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundaţiilor produse.

Intervenție la Pechea

Pentru gestionarea situaţiilor înregistrate, la nivel central au fost întreprinse următoarele măsuri: monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă;

Realizarea manevrei de forţe şi mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prin suplimentarea în judeţul Galaţi cu 5 bărci din judeţele Brăila, Buzău, Tulcea şi Vrancea pentru căutarea şi salvarea persoanelor surprinse de viitură.

Totodată, în urmă cu scurt timp, tot pentru judeţul Galaţi, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din judeţele Vaslui, Ialomiţa, Bacău şi Buzău.

De asemenea, la nivel teritorial au fost întreprinse următoarele măsuri: transmiterea prognozelor, avertizărilor, înştiinţărilor şi informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autorităţile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

Instituirea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase; activarea grupei operative la nivelul a 9 judeţe (Bacău, Botoşani, Buzău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vrancea şi Vaslui; emiterea a 6 mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Neamţ şi Vaslui) şi a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 judeţe (Bacău, Galaţi, Neamţ şi Vaslui);

Creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi, precum şi creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Detaşamentului de Pompieri Bacău din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bacău.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/imaginile-dezastrului-dupa-ce-uraganul-boris-a-lovit-romania-doi-oameni-au-murit-in-galati-iar-alte-zeci-sunt-evacuati-721576.html

Ultimă oră

Același autor