31 martie 2025, 16:59
Şeful Serviciului Naţional Salvamont, Sabin Cornoiu, avertizează că ursul ştie că este un animal puternic şi că omul îi este inferior din punct de vedere fizic, astfel că prinde curaj din ce în ce mai mult şi atacuri precum cel de duminică seară asupra unui salvamontist pe o stradă din oraş vor fi tot mai dese. Cornoiu mai spune că nu este normal ca oamenii să trăiască în oraş cu animalele care să îi atace.
„Se întâmplă momente îngrozitoare care ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru toată lumea, iar acest lucru n-ar trebui să se mai întâmple. Nu este normal să trăim în oraş cu animalele care să atace. Ursul ştie că e un animal puternic, că omul îi este inferior din punct de vedere fizic şi iată că prinde curaj din ce în ce mai mult şi astfel de atacuri devin din ce în ce mai dese”, a declarat, luni, şeful Salvamont românia, Sabin Cornoiu, după atacul de duminică seară al unui urs la Predeal.
Şeful salvamontiştilor români spune că trebuie tras un semnal de alarmă pentru toată lumea.
„Animalele îşi schimbă comportamentul, îşi dau seama că omul îi este inferior din punct de vedere fizic şi la un moment dat prind curaj şi atacă. Nu putem şti cum reacţionează un astfel de animal care are comportamentul unui animal ce a părăsit pădurea şi locul unde trăia de obicei şi a prins curaj să vină printre casele oamenilor”, a mai spus Cornoiu.
În afara urşilor care se plimbă nestingheriţi pe străile unor localităţi de munte şi terorizează localnicii şi turiştii, România se confruntă şi cu fenomenul urşilor cerşetori care ştiu că pot primi uşor mâncare de la oameni. Este cazul, în special, unor zone de pe Transfăgărăşan, unde, în pofida numeroaselor avertismente ale autorităţilor, turiştii opreau maşinile, coborau şi se apropiau mult prea mult de urşi sau, şi mai grav, de ursoaice cu pui, despre care se ştie că sunt cele mai periculoase, fără să conştientizeze că-şi pun vieţile în pericol, în încercarea de a obţine poze frumoase cu animalele sălbatice.
Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, avertiza că obişnuinţa ursului pentru un anumit tip de mâncare poate fi foarte periculoasă.
„Primeşte ceva bun de la cineva, iar tu vii cu altceva care poate nu e la fel de bun. Atunci, animalul atacă pentru că el asociază omul cu toată gama asta de mâncare pe care o primeşte. În mintea lui, fiecare are toate tipurile astea de mâncare, dar îi dă doar un tip. Şi apoi vine să îşi ia singur”, explica şeful Salvamont Argeş.
Potrivit şefului salvamontiştilor argeşeni, turiştii trebuie să înţeleagă că ursul nu este un animal de companie şi în niciun caz nu trebuie tratat ca un cerşetor.
„Fiind animal sălbatic, trebuie respectat. Să nu îţi baţi joc de el şi să îi încurajezi cerşitul. Nu trebuie să îl tratăm ca pe un cerşetor. Dacă îl tratăm aşa, de la mâncarea pe care o găseşte prin pădure, el speră să prindă un grătar, un pepene… Nu facem altceva decât să ne batem joc de el”, mai spunea Ion Sănduloiu.
Şi specialiştii silvicultori spun că urşii se obişnuiesc cu acest comportament de „cerşetor”.
„N-o să mai fie niciodată urşi adevăraţi, ci urşi tomberonari care stau pe marginea drumului, hrănindu-se din cerşit şi gunoaie. Turiştii le fac acestor animale cel mai mare rău posibil atunci când îi hrănesc, pentru că-i deviază de la comportamentul lor sălbatic şi de la o hrănire normală către una artificială, cu un comportament deviat, care depinde în exclusivitate de om. Creează astfel o problemă majoră ecosistemului şi populaţiei de urşi”, spun specialiştii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Silvicultorii mai avertizează asupra unui aspect extrem de important şi de periculos în acelaşi timp, şi anume, faptul că în ultima vreme urşii s-au obişnuit cu omul şi nu se mai sperie de nimic, dar pot provoca oricând o tragedie.
„Animalul sălbatic poate să producă o tragedie, dacă situaţia scapă de sub control. Atunci când atacă, nu mai pot fi opriţi. Acum urşii nu se mai sperie de absolut nimic – poţi să-i claxonezi, să ţipi, să urli. În clipa în care atacă nu mai ai ce să-i faci, cum să-l sperii, să-l îndepărtezi, pentru că nu mai ştie de frică, s-a obişnuit cu omul”, avertizau specialiştii în silvicultură.