23.6 C
Arges
19 iulie, 2024

Tradiţia creşterii porcilor în curte se vede în cifre. ZF: Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale

Cum acoperim deficitul de 830 mil. euro la carnea de porc, dacă peste 40% din efectivele de porcine sunt în gospodăriile populaţiei, care au până în cinci porci fiecare, şi carnea este folosită, în principal, pentru consumul propriu?

Şeful unei ferme mari de porci: „Gospodăriile populaţiei asigură 10%, maximum 20% din consum în vremurile bune. Grosul producţiei era în fermele comerciale, care duceau greul în acest sector. Deficitul pe carne de porc este, în primul rând, din cauza scăderii efectivelor din fermele comerciale.“

Românii care cresc porci în curte au efective aproape de dimensiunea efectivelor din fermele comerciale, de mari dimensiuni, arată datele ofe­rite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la solicitarea ZF. Acest lucru indică o tradiţie şi o practică puternică a creş­terii porcilor în gospodăriile individuale.

În gospodăriile populaţiei, 398.269 la număr, România creşte circa 1,25 milioane de porci. În fermele mari, comerciale, 361 la număr, de 1.000 de ori mai puţine decât ex­ploa­taţiile nonprofe­sionale sau de subzis­tenţă, cresc 1,6 milioa­ne de porci, potrivit ANSVSA. Ce spun aceşti indicatori?

„România este de de­par­te pe primul loc în EU la numă­rul de porci crescuţi în gospodării. Tind să cred că în gospodării sunt mai mulţi porci decât în fermele co­mer­ciale, ca ur­mare a celor şase ani de pestă porcină afri­cană (PPA)“, spune Ioan Ladoşi, preşe­dinte, Asociaţia Producători­lor de Carne de Porc din România (APCPR).

Afirmaţia că România este pe primul loc la numărul de porci crescuţi în gospo­dă­riile populaţiei este susţinută şi de Cătălin Ene, administrator al complexului de creş­tere a porcilor Macro Suin din Argeş. El spune că în acest top, aproape de România, ca efective era şi Polonia, însă în Polonia statul a subvenţionat populaţia şi a făcut fer­me comerciale, care să le asigure consumul şi ex­portul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 14:05

astăzi, 13:59

astăzi, 13:23

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/traditia-cresterii-porcilor-in-curte-se-vede-in-cifre-zf-circa-400-000-de-gospodarii-din-romania-detin-un-numar-similar-de-porci-cu-360-de-ferme-comerciale-22120953

Ultimă oră

Același autor